Akta dig för färdiga lösningar
Vi upptäcker att en hel del företag använder sig av s.k. ”färdiga lösningar” där man betalar en engångssumma samt en månadsavgift för att ha en webbshop i sitt namn. På ytan kan detta se väldigt bra och billigt ut, men min rekommendation är att akta sig för denna typ av lösningar.
Bara en sån enkel sak som att man ofta inte ens kan ha ett eget domännamn är väldigt. Dessa företag tar oftast ut oskäliga avgifter som från början är dolda, vilket gör att man som kund kan hamna på 5000-6000 kr per månad, på ett långtgående avtal. Vill man ha en förändring på sidan så måste man kontakta dem. De tar betalt för varje liten ändring, och det kan oftast ta några dagar innan en ändring är gjord.
Mitt råd är att istället lägga pengarna på att få det ordentligt gjort från första början, annars kan det bli dyrt i längden!
OpenCart – kraftfullt och enkelt
Jag har under senare tid byggt upp webshoppar med hjälp av plattformen OpenCart. Det hela började med att jag provade mig på Prestashop som är rekommenderat här och var. Efter att ha strulat och kämpat fram och tillbaka med detta blev jag less och fick då tipset OpenCart. Efter att ha installerat och börjat studera plattformen en del så blir jag mer och mer imponerad.
Det är en otroligt kraftfull plattform som är väldigt enkel och logisk att hantera. Det är byggt på ett eget objektorienterat ramverk (MVC) där koden är otroligt enkel att förstå.
Idag finns det en relativt stor samling moduler och teman, de flesta som är något att ha kostar dock, men det är det värt.
Det stora fördelarna är fortfarande enkelheten att modifiera både utseende och funktioner i grundtemat. Med väldigt simpel PHP-kod kan man i detta system åstadkomma mycket, detta genom att bara ändra i temafilerna.
Innan du börjar modifiera ett tema, läs då instruktionerna för detta. Det hela ska bygga på grundtemat, du kopierar och modifierar mallarna från grundtemat till ditt eget tema.